Endodontische handbestanden

Endodontische handbestanden

Endodontische handbestanden

Endodontische handbestanden, we noemden ook handmatige Endo-bestanden. in principe is het inclusief K-bestanden, H-bestanden, ruimers, Pluggers, Spearders, ETC.  

Handvijlen kunnen een voelbaar gevoel geven bij het reinigen of vormen van wortelkanalen. Hierdoor kan de tandarts veranderingen in weerstand of angulatie voelen, wat kan helpen bij het bepalen van kromming, verkalking en / of veranderingen in anatomie, waarbij tweedimensionale röntgenfoto's mogelijk niet altijd worden geïdentificeerd. Deze informatie kan helpen strategieën te bepalen of complicaties te voorkomen voordat u verdergaat met roterende instrumenten. hierna willen we   introduceren

K   bestanden en K-Flex

De snijkant van K-type vijlen bestaat uit gedraaide vierkanten van een roestvrijstalen legering. Het K-flex-bestand verschilt vanwege het feit dat het een ruitvormige dwarsdoorsnede heeft en een grotere flexibiliteit heeft in vergelijking met gewone K-bestanden.

 

Endodontische handbestanden

C-   bestanden

C-bestanden zijn stijver dan K-bestanden en worden aanbevolen voor verkalkte kanalen en kanalen die gebogen en smal zijn.

Veel nikkel-titanium bestanden zijn beschikbaar. De bestanden kunnen worden gebruikt in roterende systemen of handmatig voor een hoger bedieningsniveau.

Technieken voor gebruik:

Bekijk de opwind- en omtreksarchiveringstechniek

Het gebruik van het bestand in een voorwaartse en achterwaartse beweging, alsof het horloge kronkelt, met lichte apicale druk. Hierdoor kan het bestand de dentine van het kanaal effectief verwijderen door langzaam langs het kanaal te bewegen.

Voor bestanden van het K-type wordt, zodra het bestand de gewenste werklengte heeft bereikt, een duw- en trekactie gebruikt rond de omtrek van het kanaal, terwijl alleen contact wordt gehouden met de kanaalwand op de uitslag om apotheekblokkering minimaal te maken.

De gebalanceerde krachttechniek

Dit is de meest gebruikte techniek en vooral goed voor het werken met gebogen kanalen

Endodontische handvijlen die voor deze techniek worden gebruikt, moeten niet-snijkant en flexibel zijn. het bestand wordt 60 graden rechtsom in het kanaal gedraaid wanneer een lichte weerstand wordt gevoeld. het bestand wordt vervolgens 360 graden tegen de klok in gedraaid om het dentine in de fluiten op te nemen die tijdens de eerste rotatie is gemaakt. dit moet niet meer dan drie keer worden gedaan voordat het bestand wordt verwijderd en schoongemaakt en het kanaalsysteem wordt geïrrigeerd voordat het opnieuw wordt geplaatst.

H-bestanden

De dwarsdoorsnede van een Hedstrom-bestand bestaat uit een doorlopende reeks kegels. Ze zijn erg scherp met een snijpunt. Hun gebruik op een push-pull manier resulteert in een hoog niveau van debridement bij verwijdering uit het wortelkanaal. Ze mogen niet meer dan 30 graden worden gedraaid omdat ze smal en kwetsbaar zijn voor breuken. Ze worden ook gebruikt voor het verwijderen van vulmateriaal voor wortelkanalen, b.v. gutta percha tijdens secundaire wortelkanaalbehandeling.

Endodontische handvijlen - Prikkeldraad

Dit bestand wordt gebruikt om pulpweefsel (extirpatie) te verwijderen tijdens wortelkanaalbehandeling. Er zijn scherpe weerhaken op het bestand om het pulpweefsel in te schakelen en dit efficiënt te verwijderen. Deze bestanden worden niet gebruikt om de RCS vorm te geven. endodontische handbestanden

contact us